Kansainvälisellä sekä kansallisella tasolla asetettavat viennin rajoitukset toimivat vientilupajärjestelmästä erillisinä ja tarjoavat erilaisen mahdollisuuden myös ihmisoikeus- ja oikeusvaltiokehitysongelmien huomioimiseen.
Tärkein EU:n jäsenmaiden asevientiä koskeva asiakirja on aseviennin yhteinen kanta, joka on sitovaa EU-lainsäädäntöä. Sen tulkinta on kuitenkin täysin jäsenmaiden kansallisessa harkinnassa, mikä johtaa suuriin eroavaisuuksiin aseviennissä. Erityisesti kritiikkiä on aiheuttanut jäsenmaiden asevienti ihmisoikeuksiltaan ja oikeusvaltiokehitykseltään puutteellisiin maihin, vaikka nämä periaatteet on huomioitu yhteisessä kannassa.
Yksi vahvimmista aseviennin kriitikoista on ollut Euroopan parlamentti, joka haluaisi kehittää yhteisen kannan EU-tason valvontaa ja päätöksentekoa sen toimeenpanon varmistamiseksi. Yhteisen kannan lisäksi EU-maiden asevientiä rajoittavat asevientikiellot. Kansainvälisellä sekä kansallisella tasolla asetettavat viennin rajoitukset toimivat vientilupajärjestelmästä erillisinä ja tarjoavat erilaisen mahdollisuuden myös ihmisoikeus- ja oikeusvaltiokehitysongelmien huomioimiseen.
asiantuntija